aprilie 6, 2010

Trainerul Euroconcurs.ro, Phil Gaskell, a acordat un amplu interviu ziarului Romania Libera in data de 15 martie 2010, dupa sustinerea cu succes la Bucuresti a doua seminarii importante pentru pregatirea romanilor care doresc o cariera europeana.

Limbile straine, avantajul romanilor

Britanicul Phil Gaskell este trainer specializat pentru competitiile europene de peste 6 ani si este acreditat sa foloseasca teste reale din concursuri pentru seminariile sale. El a derulat in 13 si 14 martie 2010 un seminar intensiv de pregatire pentru romanii care vor sa ocupe un post in cadrul institutiilor Uniunii Europene. Trainingul, organizat in Romania de Euroconcurs.ro, va fi reluat in 10 si 11 aprilie 2010.

Romania Libera: De ce credeti ca este necesara pregatirea oamenilor inainte de a participa la concurs?

Phil Gaskell: Ca si in vechiul sistem de competitie (valabil pana in martie 2010), oamenii pot sustine fara ajutor testul de preselectie. Pentru a merge insa mai departe, ei au nevoie, in cele mai multe cazuri, sa urmeze cursuri specializate ori sa se pregateasca foarte bine singuri. In ceea ce priveste cursurile, pe langa informatiile teoretice pe care le afli, asculti si sfaturile unui trainer, care preda de mai mult timp si are experienta in competitiile europene.

Romania Libera: Care sunt principalele lucruri pe care nu le cunosc participantii la cursuri?

Phil Gaskell: E complicat de spus, deoarece sunt diferente de la o persoana la alta. Dar, in general, ceea ce ma ingrijoreaza pe mine este numarul mare de persoane care nu stiu cum sa structureze un text. Pur si simplu scriu, isi pun gandurile pe hartie fara sa isi faca o strucura in prealabil. In ceea ce priveste examenul oral, unele persoane cred ca trebuie pur si simplu sa vorbeasca precum la un interviu pentru un job.

Dar nu este nici pe departe asa. Oamenii trebuie sa se pregatesca pentru acest interviu, sa structureze foarte bine informatiile pe care le vor spune in timpul interviului. Este o competitie destul de mare. In fata de preselectie pot fi 9.000 de persoane, iar la interviu ajung doar 300.

Romania Libera: Ce s-a schimbat din 2006 pana acum in atitudinea romanilor care vor sa lucreze la Bruxelles?

Phil Gaskell: Nu s-au schimbat foarte multe. Ei sunt disperati sa ajunga sa lucreze acolo, iar cu cat devin mai disperati, cu atat sansele lor de reusita scad.

Romania Libera: Dar de unde aceasta disperare?

Phil Gaskell: Sunt locuri de munca foarte bine platite, sigure, pe termen lung. Vorbim despre o organizatie foarte puternica, lucru care ii atrage. Si, de asemenea, vorbim despre posibilitati multiple de avansare. Exista multe posibilitati de training si, nu in ultimul rand, este un mediu foarte divers din punct de vedere cultural.

Romania Libera: Ce diferente ati constatat intre cursantii din Olanda, Belgia, de exemplu, si cei din Romania?

Phil Gaskell: Nu cred ca exista foarte multe diferente intre persoanele din diferite state care aplica pentru acest posturi. In ceea ce priveste limbile staine, sunt impresionat de abilitatile oamenilor din Romania. Acest lucru nu este atat de evident in Italia, de exemplu, cum nu reprezinta nici un atu al concetatenilor mei din Marea Britanie.

Romania Libera: In Romania scoala te invata multa teorie. Acum concursul inseamna multa interactiune, comunicare.

Phil Gaskell: In Belgia am predat intr-o scoala scandinava, unde aveau un stil foarte practic. Acolo nu se preda pur si simplu teorie, ci puneau totul in practica. Astfel, ei invatau cum sa structureze un text, cum sa argumenteze o idee. La scolile belgiene insa se merge pe alt sistem de predare, elevii invata prin repetitie. In cadrul competitiilor europene este extrem de importanta interactiunea inter-umana si comunicarea, iar, dintr-un anumit punct de vedere, vechiul sistem de educatie- care probabil se regaseste inca si in Romania- nu se muleaza pe aceste idei.

Romania Libera: Ce ii sfatuiti pe cei care trec de proba scrisa sa faca la interviu?

Phil Gaskell: Conform noilor reguli ale competitiei, cei care vor trece de preselectie vor ajunge sa sustina in aceeasi perioada si testul scris, si interviul. Important este insa ca aceste persoane sa fie pregatite cu exemple. Nu este suficient sa spui: sunt un bun sef de departament. Trebuie sa explici cum faci asta, ce nu functioneaza, cum ti-ai imbunatatit abilitatile in timp.

Se vor pune mai multe intrebari legate de jobul pe care l-au avut anterior. Si orice persoana care va participa la interviu trebuie sa fie pregatita sa ofere informatii despre toate competentele pe care spune ca le are. Pentru interviu trebuie sa se asigure ca stiu sa vorbeasca despre ei, oamenii din comisia de concurs trebuie sa ii tina minte.

Sapte sfaturi practice pentru romanii care vor sa participe la concursurile europene oferite de Phil Gaskell:

1. Competitia tinea foarte mult. Din 2010 va dura mai putin, dar este nevoie de multa munca pentru a avea succes.

2. Mergeti la cursuri, pentru ca este un drum lung pe care nu vreti sa il strabateti singuri.

3. Porniti in aceasta competitie cu ideea ca viata merge mai departe chiar daca nu veti reusi din prima.

4. Conteaza sa va ganditi la o cariera europeana si sa faceti tot posibilul sa va indepliniti dorinta participand la cat mai multe competitii.

5. Asigurati-va ca aveti cunostinte aprofundate de limbi straine.

6. Cei care aplica trebuie sa isi cunoasca bine limitele, sa fie constienti de propriile abilitati.

7. Exersati, exersati, exersati!

PS: Echipa Euroconcurs.ro multumeste redactorului Romania Libera (suplimentul Angajari), Eugenia Mihalcea, pentru acest interviu.

About the author 

Alin Ghizasan

Leave a Repl​​​​​y

Your email address will not be published. Required fields are marked

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe now to get the latest updates!