facebook_pixel

Istoria Euroconcurs.ro

Lansat in aprilie 2006, site-ul Euroconcurs.ro si-a propus in primul rand sa atraga atentia asupra perspectivei unei cariere europene, fiind primul site dedicat in exclusivitate celor care doresc sa devina functionari permanenti europeni.

La un an si jumatate de la lansare, la sfarsitul lui 2007, Euroconcurs.ro era deja site-ul de referinta pentru romanii care isi doresc o cariera europeana. In prezent Euroconcurs.ro este singurul site de informare si pregatire pentru romanii care sunt interesati sa lucreze pentru institutiile Uniunii Europene.

Gandit ca o resursa atat pentru cei care descopera posibilitatea unei cariere europene, cat si pentru cei care au inceput deja pregatirea pentru riguroasele probe de pre-selectie, Euroconcurs.ro si-a propus pentru anul acesta sa continue constituirea comunitatii romane a viitorilor functionari publici europeni.

De ce Euroconcurs.ro?
Pentru a ajunge functionar european trebuie sa te prezinti la concurs si sa treci o serie de probe de pre-selectie. Daca reusesti sa treci cu brio de aceste probe, esti considerat “laureat” si esti trecut automat pe lista de rezerve. Abia atunci poti candida efectiv pentru un post vacant in cadrul vreunei institutii europene.

Din 2010 procesul de recrutare este organizat in cicluri anuale dupa cum urmeaza:

Martie: competitie pentru administratori (AD 5 & 7)

August: competitie pentru lingvisti (traducatori si interpreti)

- Decembrie: competitie pentru asistenti (AST 1 & 3)

Pentru joburile de administratori si asistenti pot candida absolventi de studii superioare din domeniile economie, audit, administratie, comunicare, studii europene, resurse umane, agricultura, drept, IT, secretariat, telecomunicatii, etc. in functie de necesitatile institutiilor europene.

Din martie 2010 procesul de selectie este structurat in doua mari etape (etapa de pre-selectie si centrul de evaluare) care sunt descrise pe larg in continuare.

In plus, comparativ cu competitiile trecute, din 2010 este necesar ca pentru inscrierea la etapa de pre-selectie sa se completeze un formular de candidatura mult mai detaliat, care sa prezinte foarte clar educatia, experienta si nu in ultimul rand, motivatia fiecarui participant.

1. Etapa de pre-selectie:

Se da pe computer contra-conometru (de aceea se numeste CBT- computer based test) si se testeaza abilitatile de rationament verbal, calcul matematic si abstract, precum si capacitatea de gandire situationala.

Testele de pre-selectie vor fi realizate in a doua limba a candidatului (care poate fi la alegere dintre engleza, franceza sau germana).

2. Centrul de evaluare:

Daca treci cu brio de etapa de pre-selectie, daca CV-ul tau corespunde profilului pentru care candidezi, esti chemat la Bruxelles intri intr-un centru de evaluare (toate costurile de deplasare si cazare sunt suportate de UE).

Aici vei avea de sustinut o proba scrisa ce consta dintr-un studiu de caz din domeniul tau de specialitate, un exercitiu de grup, se testeaza abilitatile de prezentare si in final, daca treci de toate acestea, mergi la interviul structurat fata in fata cu comitetul de selectie.

In cadrul Centrului de Evaluare (Assessment Centre) se pune accentul pe testarea compententelor profesionale ce sunt necesare profilului pentru care candidezi. Testarea este gandita astfel incat toate cele 8 competente corespunzatoare fiecarui job (capacitatea de a analiza si solutiona probleme; abilitatile de comunicare; capacitatea de a obtine calitate si rezultate; abilitatile de formare si dezvoltare; capacitatea de a prioritiza si organiza; flexibilitatea; abilitatile de colaborare si lucru in echipa; abilitati de leadership) sa fie evaluate de cel putin doua ori.

Evaluarile vor fi realizate in a doua limba a candidatului (care poate fi la alegere dintre engleza, franceza sau germane), cu exceptia profilelor care cer anumite abilitati de limbi straine.

Trainingurile organizate de Euroconcurs.ro

Euroconcurs.ro ofera celor care vor sa isi maximizeze sansele de reusita module de pregatire pentru competitiile UE, acestea adresandu-se celor doua faze ale procesului de selectie: etapa de pre-selectie si assessment center.

Cursurile de pregatire pentru Assessment Center sunt sustinute de Dr. Mihaela Liliana Stroe (Abilitati de prezentare, Exercitiul de Grup, Interviul Structurat si Studiu de caz in limba engleza).

Cei care sunt interesati de coaching individual pentru evaluarea CV-ului, redactarea motivatiei, pregatire pentru Assessment Center si pentru interviul fata in fata cu comitetul de selectie o pot contacta pe Dr. Mihaela Liliana Stroe la adresa de email: [email protected].

Euroconcurs.ro ofera urmatoarele module de pregatire:

Pregatire pentru testele de pre-selectie:
•    Verbal reasoning: teste care testeaza abilitatea ta verbala.
•    Numerical reasoning: teste care testeaza abilitatea ta de calcul numeric.
•    Abstract reasoning: teste care testeaza capacitatea ta de gandire abstracta.
•   Situational Judgment: teste care testeaza cum te comporti in anumite situatii de lucru.

Pregatire pentru centrul de evaluare (assessment centre):
•    Case study in the chosen field of competence: este un eseu scris care iti testeaza cunostintele din domeniul in care ai aplicat, abilitatile de analiza si sinteza, abilitatile de comunicare scrisa
•    Structured interview: interviu cu specialist in resurse umane pentru a-ti evalua motivatia, personalitatea, punctele forte si slabiciunile, planurile de cariera
•    Oral presentation: prezentarea in fata unui panel a unui anumit subiect pentru a-ti testa abilitatea de a comunica intr-o maniera persuasiva
•    Group exercise: exercitiu realizat impreuna cu alti candidati in care evaluatorul se focuseaza pe evaluarea celor 8 competente care sunt cerute de EPSO

Coaching si pregatire individuala pentru interviul fata in fata cu comitetul de selectie
•    Pregatirea unui Curriculum Vitae si a motivatiei: in functie de profilul fiecarui candidat si de competitia pentru care aplica se scot in evident punctele forte, cunostintele, experienta si abilitatile profesionale. Acest CV impreuna cu motivatia sunt un instrument foarte util de prezentare profesionala in fata recrutorilor si trebuie sa fie pregatite cu atentie.
•    Coaching pentru interviul fata in fata:  prin simulari si filmarea performantei se ofera o pregatire temeinica a tuturor aspectelor comunicarii eficiente cu comitetul de selectie (atat la nivel verbal cat si nonverbal). Te poti astfel pregati profesionist pentru a raspunde la toate tipurile de intrebari, inclusiv la cele neasteptate.

Membrii echipei de traineri Euroconcurs.ro

Dr. Mihaela Liliana Stroe (Training & Career Coach Euroconcurs.ro)

Alin Ghizasan (Trainer & NLP Master & Business Coach)