Creste concurenta pentru locurile de munca din institutiile UE
De anul viitor, conditiile de acces la joburile din cadrul institutiilor europene au fost schimbate: testele de preselectie nu mai pun accentul de cunostinte, ci pe competente, astfel incat au fost scoase din etapa de preselectie testele care puneau accentul pe informatiile despre Uniunea Europeana.
De asemenea, din 2010 vor avea loc alte doua schimbari: a fost micsorata la un an perioada de valabilitate a listelor de rezerva (unde intra cei care au trecut de toate testele si asteapta sa apara un loc de munca) si, nu in ultimul rand, romanii vor concura pentru posturi direct cu ceilalti cetateni europeni. Incepand cu 2007, Romania, asemenea celorlalte tari care au aderat la UE, a avut alocata o cota administrativa de posturi in institutiile europene.
“Din 2007, de cand am devenit membri ai Uniunii Europene, cred ca in jur de cateva mii de romani au aplicat pentru aceste posturi. Pana acum testele de preselectie (cele care includeau cunostintele despre EU si verbal si numerical reasoning – rationament verbal si numeric) erau cele mai grele, pentru ca erau facute sa trieze la sange. Probabil ca s-au convins ca foarte putini trec de ele, astfel incat din 2010 au scos EU knowleadge si au introdus doua noi testari, de abstract reasoning si de situational thinking (rationament abstract si gandire situationala – n.red)”, explica drd. Mihaela Liliana Stroe, project manager si training coordonator pentru euroconcurs.ro.
Cititi aici continuarea articolului:
Creste concurenta pentru locurile de munca din institutiile UE