facebook_pixel

februarie 16, 2010

Luni, 15 februarie 2010, a aparut in ziarul Romania Libera articolul cu titlul „Posturi bine platite pentru cei ce stiu legislatie europeana” la rubrica jobul saptamanii: Administrator la Comisia Europeana.

Romanii care vor sa lucreze in cadrul Comisiei Europene (CE) pot participa la o noua competitie, care se va desfasura in luna martie, pentru postul de administrator – AD5.

Primul concurs european din acest an se adreseaza absol­ventilor de Administratie Pu­blica, Drept, Audit, Economie si IT&C. „Trebuie sa fie absolventi de facultate din anumite domenii. Masteratul poate fi un plus, dar nu este o cerinta obli­gatorie”, precizeaza Mihaela Stroe, coordonatorul Euroconcurs.ro, companie
care ofera pregatire celor interesati sa aplice la joburi europene.

Elaboreaza politici europene

Persoanele care ocupa pozitia de administrator in cadrul CE se ocupa de elaborarea si de punerea in aplicare a legislatiei si a politicilor europene, de analize, de consiliere. De asemenea, administratorii pot juca un rol-cheie in etapele de negociere cu state care nu sunt membre ale Uniunii Europene. Fiind un post cu cerinte ridicate, candidatilor li se cer cunostinte avansate de limbi straine – engleza, franceza sau germana, dar si sa stie politicile si legislatia
europeana.

Salariul de baza pentru acest job este de 4.190 de euro pe luna, dar poate ajunge pana la 17.000 de euro, in functie de grad, dupa cum precizeaza Mihaela Stroe. De asemenea, in afara de salariu, angajatii Comisiei mai primesc o serie de beneficii, gen alocatie pentru copii, alocatie pentru locuinta in primul an de angajare, in­demnizatie de expatriere si altele.

„Trainigurile sunt o constanta a lucrului in institutiile europene si unul dintre cele mai mari avantaje. In fiecare an, toti angajatii trebuie sa isi creeze o asa-numita mapa si trebuie sa urmeze, in medie, zece zile de training. Majoritatea fac si cate un curs de limbi straine – sunt oferite pentru toate limbile oficiale ale Uniunii Europene, plus cateva externe, cum ar fi rusa sau araba”, spune Diana, angajata in cadrul Comisiei.

Noi reguli de concurs

In ceea ce priveste competitia din luna martie, care va fi a­nun­­­tata in curand pe site-ul Co­mi­siei Europene, aceasta va avea numai doua etape, dupa noua procedura simplificata. Astfel, se va da un test pe computer, care se va sustine in tara de origine, in centre speciali­zate, iar ulterior va avea loc un interviu in fata comitetului de selectie pentru cei care trec de primul test.

„Va fi un studiu de caz, un exercitiu de grup, vor conta mult abilitatile de prezentare, dar si modul de lucru in echi­pa”, explica Mihaela Stroe.

Pentru cei interesati, Euroconcurs.ro organizeaza, pe 13 si 14 martie, doua seminarii de pre­gatire pentru testele de preselectie, sustinute de Phil Gaskell, trainer specializat pentru competitiile europene. Posibilii candidati pot afla care sunt oportunitatile de lucru in institutiile UE, ce modificari procedurale de selectie s-au facut pen­tru 2010, dar si care sunt moda­litatile concrete de pre­gatire pentru testele de preselectie.

Etapele pentru in­scrie­rea in com­pe­ti­tii­le euro­pe­ne:

1.Creati-va un cont personal pe site-ul oficial EPSO eu-careers.eu.

2.Verificati daca sunteti eligibil pentru competitia la care vreti sa aplicati.

3.Aplicati online cand se lan­seaza competitia, in termenul stabilit de EPSO.

4.Cititi cu mare atentie regulile generale EPSO pentru competitiile europene, inainte de a completa formularul.

Sursa articolului: Romania Libera
Posturi bine platite pentru ce ce stiu legislatie europeana

About the author 

Alin Ghizasan

Leave a Repl​​​​​y

Your email address will not be published. Required fields are marked

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe now to get the latest updates!